Çiçek balına kıyasla daha güçlü aromatik yapıya sahip  çam   balının   yüzde  90'ının Türkiye'de üretildiği bildirildi.

haber7
0

BM Gıda ve Tarım Örgütünden (FAO) "Dünya Arı Günü" dolayısıyla yapılan açıklamaya göre ,  bal  , küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir yer tutuyor. Çam balı da bu anlamda büyük önem taşıyor.

 

 

Reçineli bir  bal  olan çam  balının  çiçek balına kıyasla daha güçlü baharat yapısı ve kendine özgü bir tadı bulunuyor. Dünyadaki çam  balının  neredeyse yüzde 90 ı Türkiye de üretiliyor.

Türkiye , aynı zamanda dünyanın 25 arı alt türünün beşte birine ev sahipliği yapıyor. Başta Muğla olmak üzere özellikle Türkiye’nin Ege Bölgesi ndeki çam ormanlarındaki arılar , sadece belirli çam ağaçlarının sapında yaşayan bir kabuklu böcek türü olan "Marchalina Hellenica"nın bıraktığı kalıntıdan  bal  özü topluyor.

 

 

FAO ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) , çam  balının  endüstrisini güçlendirmek , daha verimli , sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirmek ve bu özel balın dünya çapında tanınmasını artırmak için Türkiye nin çam balı sektörü ile çalışıyor.

Türkiye , EBRD ve FAO desteği ile bu yerel bilgiyi korumak ve gelecek nesillerin arıcılık geleneğini sürdürmeleri amacıyla çam  balının  "Coğrafi İşaret" olarak kaydedilmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Çam  balının  Coğrafi İşaret ile kaydedilmesinin , bu balı eşsiz kılan biyolojik ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
2 + 8 =