Sumak  , baharatın yaygın olarak tüketildiği Anadolu kökenli bir bitkiden elde edilmektedir. Diğer baharatlardan farklı olarak daha ekşimsi bir yapıya sahip olan  Sumak  , Akdeniz ve Anadolu mutfağında sıklıkla tüketilmektedir. Bahara

haber7
0

 Sumak , Antep fıstığı familyasından olan yüzyıllardır mutfaklardan eksik olmayan bir baharattır. Rhus Coriaria adlı küçük bir ağaçta yetişmektedir. Ekşimsi tadından dolayı halk arasında ‘limonlu baharat’ olarak anılmaktadır. Limonun yaygın olarak tüketilmediği dönemlerde limonun verdiği ekşiliği yemeklere vermek için uzun süre  Sumak  kullanılmıştır. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfaklarında kullanılan  Sumak  Anadolu’nun farklı bölgelerinde yetiştiği gibi Hindistan , Güney Avrupa ve Arabistan’da yetiştirilmektedir.  Sumak  yaz aylarında yetişir ve sonbahara yakın zamanlarda hasat edilir. Güneşte kurutulduktan sonra taşlarda dövülerek öğütülür.  Yemeklere verdiği aroma sayesinde  Sumak  , dünya mutfağında yaygın olarak tüketilen bir baharattır. Bunun yanında  Sumak  sağlığa da çok faydalıdır. Özellikle geleneksel tıpta sıklıkla kullanılmaktadır. Düzenli olarak çayını yapıp içmek ise hazımsızlıktan cildin korunmasına kadar birçok faydası görülmektedir. 

  SUMAĞIN FAYDALARI

Sumak , yemeklere verdiği lezzetin yanında birçok sağlık sorununa da doğal çözüm olmaktadır. Farklı şekillerde tüketildiğinde hastalıkların iyileşmesini sağlayan  Sumağın   faydaları  şöyledir:

 

- Mikrop kırıcı özelliği sayesinde yara ve iltihaplanmalara pansuman yapılabilir. Yaranın mikrop kapmasını ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
1 + 6 =