Adıyaman’da ,  Çiğ  köfte ustaları , günümüzde sıkça tüketilen etsiz  Çiğ  köftenin maliyetini en aza indirebilmek için çeşitli hilelere başvurulduğunu ve köfteye baharat yerine

haber7
0

Coğrafi işaret tescili Adıyaman’da olan etsiz çiğ köfte kentte günlük olarak yaklaşık 2 ton üretiliyor. Meşhur  Adıyaman  çiğ köftesi çevre illere hatta yurt dışına paket yapılarak gönderiliyor. İnce bulgur ,  salça  ve çeşitli baharatların kullanıldığı  çiğ köfte  elde yoğurularak kıvama getirildikten sonra tüketiciye ulaşıyor. Adıyamanlı  çiğ köfte  ustası Basri Aktulum , el ile yoğurulan köftenin daha sağlıklı olduğunu belirterek , "En sağlıklısı elle yoğrulması. Elle yoğurulduğu zaman isotu , baharatı , salçası yoğruldukça pişer ve piştikçe mideye zarar vermez" dedi.

BİBER YERİNE KİREMİT TOZU , SALÇA YERİNE KETÇAP

Özellikle son dönemlerde bazı üreticilerin çiğ köfteyi ucuza mal etmek için insan sağlığını tehdit eden malzemeler kullandığını söyleyen Aktulum şöyle devam etti: "Köfte birbirini tutsun daha kolay yoğrulsun diye toz şeker katanlar oluyor.  salça  yerine ketçap kullanılıyor hem ucuz hem de bağımlılık yapıyor. Ketçap mideyi bozar , ekşime yapar , karın ağrısı yapar. Gerçek çiğ köftenin en az 30 dakika , susuz bir şekilde yoğurulması lazım. Susuz yoğrulduktan sonra suyunu katarsın bu  çiğ köfte  ne mide ağrısı ne karın ağrısı yapar. Maliyeti en aza indirebilmek için ucuz  salça  ve biber kullanmayı tercih ediyorlar. Bazıları biber yerine ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
4 + 7 =