Sofraların "kuru"sunun hasadı başladı

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde , üreticilerin yanı sıra hasadında çalışan kadınlara da ekmek kapısı olan  kuru  fasulye , güneş altında yapılan meşakkatli bir çalışmayla tarladan sofraya ulaşıyor.

haber7
0

Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu Ovacık ta her yıl yüzlerce dönüm araziye ekilen  kuru  fasulye hem üreticiye hem de hasadında çalışan kadınlara ekonomik gelir sağlıyor.

 

İlçede haziran ayında toprakla buluşturulan fasulye tohumları , 3 aylık sulama ve bakımlarının ardından eylülde hasat ediliyor.

Hasatta çalışan kadın işçiler , tarla sahipleriyle belirli bir ücret karşılığında anlaşarak , sabah erken saatte gittikleri tarlada gün boyu güneşin kavurucu sıcağında fasulye bitkilerini biçiyor.

 

Kadınların türküler eşliğinde günlük 110 lira ücretle elle ya da orak yardımıyla biçtiği fasulyeler , daha sonra kuruması için bir süreliğine tarlada bekletiliyor. 

Güneşin altında nemini atan ve kuruyan fasulyeler , ardından tarla sahiplerince traktör ya da brandalarla tarlanın bir köşesine toplanıyor.

Saatler süren bir çalışmayla patoz makinesinde bitkisinden ayrıştırılıp tane haline getirilen fasulyeler , torbalara konularak eve götürülüyor. Fasulyelerden çıkan saman ise kış döneminde hayvan yemi olarak kullanılıyor.

Kuruması için açık havada birkaç gün bekletilen fasulyeler , tekrardan kadın işçiler ya da üreticilerce taş , toprak ve otlardan ayıklanarak poşetleniyor.

Ovacık ın  kuru  fasulyesi çevre illere ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
4 + 2 =