20 bin dekarı İhsangazi ilçesinde olmak üzere kent genelinde yaklaşık 65 bin dekar alanda ekilen siyez buğdayı , hem iç hem de dış piyasada ham ve işlenmiş şekliyle talep görüyor. Siyez buğdayı bölgede "kabulca" veya "kaplıca" olarak adlandırılıyor. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur , gazetecilere yaptığı açıklamada , siyez buğdayında hasadın tamamlandığını , verimin dekar başına 200 kilogram olarak gerçekleştiğini söyledi. Odaya bağlı çalışan tarım danışmanlarının çiftçilerle görüşmeler yaptığını belirten Butur , üreticilerin verimden memnun olduklarını dile getirdi. Siyez buğdayının işlenmiş olarak pazarlanmasının çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacağına dikkati çeken Butur , şunları kaydetti: "Bunun için öncelikli olarak coğrafi işaret tescil belgesi alınması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü , Kastamonu Üniversitesi , Ticaret Borsası ve Ziraat Odası Başkanlığı olarak çalışmalar yapıldı ve Kastamonu Ziraat Odası Başkanlığı adına Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu 2 ay önce gerçekleştirdik." Siyez buğdayının yakın bir zamanda tescilleneceğini dile getiren Butur , "Siyez Bulguru Coğrafi İşaret Belgesi daha önce Kastamonu Ticaret Odası tarafından alınmıştır. Çiftçilerimiz kendi çabalarıyla siyez buğdayından un , bulgur , ...
Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ