Kastamonu'da siyez hasadı sona erdi

Kastamonu'da geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan ve "Hitit buğdayı" olarak anılan  siyez  buğdayının  hasadı  tamamlandı.

haber7
0

20 bin dekarı İhsangazi ilçesinde olmak üzere kent genelinde yaklaşık 65 bin dekar alanda ekilen  siyez  buğdayı , hem iç hem de dış piyasada ham ve işlenmiş şekliyle talep görüyor.

Siyez buğdayı bölgede "kabulca" veya "kaplıca" olarak adlandırılıyor.

Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur , gazetecilere yaptığı açıklamada ,  siyez  buğdayında hasadın tamamlandığını , verimin dekar başına 200 kilogram olarak gerçekleştiğini söyledi.

Odaya bağlı çalışan tarım danışmanlarının çiftçilerle görüşmeler yaptığını belirten Butur , üreticilerin verimden memnun olduklarını dile getirdi.

Siyez buğdayının işlenmiş olarak pazarlanmasının çiftçilerin daha fazla gelir elde etmesini sağlayacağına dikkati çeken Butur , şunları kaydetti:

"Bunun için öncelikli olarak coğrafi işaret tescil belgesi alınması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ,  Kastamonu  Üniversitesi , Ticaret Borsası ve Ziraat Odası Başkanlığı olarak çalışmalar yapıldı ve  Kastamonu  Ziraat Odası Başkanlığı adına Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurumuzu 2 ay önce gerçekleştirdik."

Siyez buğdayının yakın bir zamanda tescilleneceğini dile getiren Butur , "Siyez Bulguru Coğrafi İşaret Belgesi daha önce  Kastamonu  Ticaret Odası tarafından alınmıştır. Çiftçilerimiz kendi çabalarıyla  siyez  buğdayından un , bulgur , ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
7 + 6 =