2 yerli patates çeşidi daha tescillendi

Niğde'de 2005'ten bu yana yürütülen ıslah çalışmaları kapsamında , "Niğde Sarısı" ve "Saruhan" adı verilen  yerli   patates  çeşitleri Türk tarımına kazandırıldı.

haber7
0

Niğde de 2005 ten beri yapılan ıslah çalışmaları neticesinde  yerli  2  patates  çeşidi  daha  tescillendi.

Enstitü Müdürü Uğur Pırlak , enstitü binasında gazetecilere yaptığı açıklamada , 2005 yılından beri yürütülen ıslah çalışmaları neticesinde önceki yıllarda 8  yerli   patates  çeşidinin ülke tarımına kazandırıldığını hatırlattı.

2019 yılı itibarıyla 2  yerli   patates  çeşidinin  daha  bunlara eklendiğini belirten Pırlak , çeşitlerin isimlerini yapılan anketle üretici ve tüketicilerin belirlediğini söyledi.

Pırlak , çeşitlerden birine "Niğde Sarısı" diğerine ise "Saruhan" isimlerinin verildiğini aktararak , şunları kaydetti:

"İki çeşidimiz de bölgemize uygun , adaptasyon kabiliyetleri ve verimleri oldukça yüksek , yemeklik ve sanayilik çeşitlerdir. Özellikle et rengi koyu sarı olan hem yemeklik hem de kızartmalık parmak çeşitlere uygun  Niğde  Sarısı nın üreticilerimiz tarafından büyük tercih göreceğini düşünüyoruz. Yine Saruhan çeşidimiz de yüksek verimli bir çeşidimiz olup yemekliktir. Önümüzdeki dönemde tohumluk üretimine geçildiğinde bu çeşitlerimizin de devreye girmesiyle üreticilerimizin tohum maliyetlerinin oldukça aşağı düşeceğini düşünüyoruz."

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
3 + 3 =