100 yıl sonra yeniden yapıldı!

Sivas'ta lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta (39) ,  Sivas  Kongresi'nde 108 gün boyunca Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye'ye  ikram  edilen ekmeği  100   yıl   sonra   yeniden  üretti. Usta , yöreye özel 'zeron

haber7
0

Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği  Sivas  Şube Başkanı ve lokanta işletmecisi İshak Kaan Usta , 1919 da  Sivas  Kongresi döneminde Gazi Mustafa Kemal  Atatürk  e  ikram  edilen ekmeği  yeniden  yaptı. Kendisini  Sivas  ın turizm elçisi olarak tanıtan Usta , yöreye özgü olarak yetiştirilen zeron türü buğdayı ilaç ve gübre koymadan  yeniden  yetiştirdi. Kara değirmende öğüttüğü undan hazırladığı hamuru ekşi mayayla birleştirerek  100   yıl  önceki ekmeği  yeniden  üretti.

Doğal probiyotik olan ekmeğin hazmının kolay olduğunu ve bayatlamadığını ifade eden Usta "Bu fikir  Sivas  ın yemek kültürünün derin olduğunu biliyoruz. Bunu nasıl tanıtabiliriz dedik.  Sivas  ın da yakın tarihten uzak tarihe doğru serüvenini başlattık. Dedik ki , en yakın tarihte 4 Eylül Kongremiz var.  Sivas  kadim bir şehir , Cumhuriyetin doğduğu yer. Gazi Mustafa Kemal  Atatürk  Paşa ve Milli Mücadele Heyeti ne yemiş diye araştırdık. Ekmeğin de en uzak tarihten bu tarafa kadim bir yüceliği var. Biz de ekmekten başlamaya karar verdik. Sivasımızın zeron buğdayından kendi öğüttüğümüz buğdaydan ekşi mayayla yaptık. Milli Mücadele döneminde Heyet-i Temsiliye üyelerine bunlar  ikram  edilmiş. Özelliği tam buğdaylı bir ekmek. Biz bunu hiçbir katkı maddesi yapmadan , unumuzun içerisine ilaç koymadan , gübre atmadan doğal yöntemlerle ürettik. Doğal probiyotik diyebiliriz , ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
3 + 3 =