Balkonda kurutup 60 kente satıyorlar!

 Bilecik  merkeze bağlı Çukurören köyünde 150 yıldır üretilen acı kırmızı biberler , köylülerin kendi yöntemleriyle kurutmasının ardından ipe dizili şekilde ya da pul biber olarak 60 şehre gönderili

haber7
0

Çukurören köyüne girildiği zaman neredeyse her evin özellikle balkonu ile çatısı , bacası , duvar ve bahçelerinde kurutulmak üzere asılı kırmızı biberler göze çarpıyor.

Kış aylarında çatılardan sarkan buz saçaklarını andıran biberlerin oluşturduğu görüntüler dolayısıyla şirin köy , son yıllarda fotoğraf tutkunlarının da uğrak mekanı haline geldi.

Bilecik Ziraat Odası Başkanı ve Çukurören Muhtarı Ahmet Sevinen , AA muhabirine yaptığı açıklamada , biberin 150 yıldır aynı tohumla , genetiği değiştirilmeden üretildiğini söyledi.

Kırmızı biberlerini "Doğal ilaç" olarak nitelendirdiklerini vurgulayan Sevinen , Çukurören biberinin tüketilmesi dolayısıyla köylerinde kimsenin grip olmadığını aktardı.

Biberlerinin tamamen doğal olduğunu vurgulayan Sevinen , şöyle konuştu:

"İlk yediğinizde ağzınızda acı hissedersiniz ama ondan sonra hissetmezsiniz. 300 dekarda üretim yapıyoruz. Geçen yıllarda daha yoğun üretim vardı ancak zaman içinde geriledi. Bu yıl 200 ton  kırmızı biber  ürettik. Kuruttuktan sonra elimizde bir kısmı ipe dizili şekilde ve bir bölümü de pul biber olarak 50 ton kaldı. En çok İstanbul ve Ege Bölgesi ne veriyoruz. Ülkenin 60 iline bu biberi satıyoruz. Köyümüz 100 hane ve önemli bölümü bu işle uğraşıyor. 150 yıldır bu biberden ekmek ...

Haberin devamını okumak için TIKLAYINIZ


Paylas
Yorum Yaz
4 + 8 =